Przeskocz do treści

PORY FASZEROWANE GRZYBAMI

10 szt. porów,
5 dag grzybów suszonych,
3 łyżki tłuszczu,
2 czerstwe bułki,
3 łyżki bułki tartej,
pół szklanki śmietany,
łyżka mąki,
sól,
cukier,
pieprz,
nać pietruszki

Grube pory oczyścić z liści i wykrajać środki, zostawiając wierzchnie 4-5 warstw. Środki posiekać i przesmażyć na tłuszczu; dodać ugotowane i poszatkowane grzyby, namoczoną w wywarze z grzybów í odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Zewnętrzne warstwy porów sparzyć wrzątkiem, ostudzić i napełnić nadzieniem, włożyć do naczynia, podlać wywarem i dusić do miękkości. Sos podprawić śmietaną zmieszaną z mąką. Podawać z ryżem lub ziemniakami.