Przeskocz do treści

CUKINIA ZIOŁOWA

40 dag młodych cukini
5 łyżek umytych, drobno posiekanych świeżych liści roślin przyprawowych (pietruszka, szczypiorek, bazylia, rozmaryn estragon),
2 ząbki czosnku
gorczyca lub kolendra
sól
pieprz
sok cytrynowy lub zaprawa

Młode cukinie umyć, osaczyć, skrajać resztki dna kwiatowego i szypułkę. Pokrajać w cząstki, włożyć na głębszą patelnię, podlać 1/2 szklanki wrzącej wody, osolić, dodać gorczycę lub kolendrę. Gotować przez ok. 10 min. Dostatecznie ugotowana cukinia będzie lekko twardawa. Jeśli woda nie odparuje całkowicie, odcedzić. Cukinię wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem i zieleniną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem cytrynowym. Wyłożyć na salaterkę. Podawać na gorąco lub na zimno jako dodatek do potraw.