Przeskocz do treści

MAKARON Z PIECZARKAMI

Kuchnia chińska
20 małych pieczarek
2 1/2 łyżki sosu sojowego
1/4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
25 dag domowego makaronu lub 15 dag spaghetti albo nitek
1 łyżka oleju
1/2 szklanki groszku z puszki
4 szklanki wywaru I lub rosołu z kury
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Trzonki odciąć, posiekać, zalać 1 1/4 szklanki wody, gotować 30 min, odcedzić, wywar odstawić. Kapelusze grzybów włożyć do rondla, zalać wywarem pieczarkowym, dodać 2 łyżki sosu sojowego, cukier, gotować 30 min na małym ogniu, przyprawić olejem sezamowym. Ugotować makaron (wg wskazówek podanych w przepisie: Makaron z sosem mięsnym), przełożyć do wazy, trzymać w cieple. Olej rozgrzać w rondlu, wsypać zielony groszek, zamieszać, wlać wywar, zagotować, przyprawić solą, 1/2 łyżki sosu sojowego i pieprzem, zalać makaron, następnie polać pieczarkami. Podawać natychmiast.
Proporcje: dla 3-4 osób