Przeskocz do treści

Pilaw z pomidorami

Kuchnia turecka
1 szklanka ryżu
1/4 szklanki oliwy
2-3 pomidory sparzone, obrane, bez pestek, posiekane
1 łyżka pasty pomidorowej
1 1/4 szklanki rosołu lub wody z kostką rosołową
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
Na rozgrzanej w rondlu oliwie, smażyć ryż po przykryciem przez 5 min., często mieszając, dodać pomidory. dusić przez 10 min. Pastę wymieszać z rosołem, doprawić solą, pieprzem i cukrem wlać do ryżu, zamieszać. Zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować przez 10 min. Jeszcze bardziej zmniejszyć ogień i dusić dalej przez 10 min. lub wstawić do nagrzanego piekarnika (150° C) i piec przez 15 min. Podawać z zieloną sałatą lub jako dodatek do szaszłyków i smażonego mięsa.
Proporcje dla 3-4 osób