Przeskocz do treści

Pieczony łosoś

Kuchnia izraelska
1/2 kg łososia
2 łyżka masła ,
1 łyżeczka soli
1 cebula pokrajana w plasterki
1 listek laurowy
1/2 litra śmietany (18 proc.)

1. Rybę oskrobać, pokrajać na 2-3 dzwonka.
2. W żaroodpornym naczyniu roztopić masło, włożyć rybę, doprawić solą i pieprzem. Cebulę ułożyć wokół ryby, potrawę posypać pokruszonym listkiem laurowym. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (190 C) przez 15 min.
3. Rybę polać śmietaną i piec dalej przez 15-20 min., często podlewając wytworzonym sosem. Gdy ości dają się łatwo wyjąc - potrawa jest gotowa.
4. Podawać z ziemniakami z wody lub frytkami.
Proporcje dla 2-3 osób