Przeskocz do treści

Ryba zapiekana pod beszamelem

60 dag sandacza (karpia, szczupaka, dorsza)
sok z cytryny
1,5 łyżki tłuszczu
sól
1,5 szklanki sosu beszamelowego
3 dag sera szwajcarskiego (tylżyckiego)

Rybę oczyścić, wypatroszyć, odciąć głowę, odfiletować, zdjąć skórę (dorsza skropić sokiem z -cytryny). Pokrajać na małe kawałki, włożyć do rondla, dodać tłuszcz, posolić i podpiec w piekarniku. Przygotować sos beszamelowy, stosując zamiast szklanki mleka - pół szklanki śmietany i pół szklanki mleka. Rybę ułożyć w muszelkach, polać sosem, posypać utartym serem, skropić masłem, posypać tartą bułką. Piec w piekarniku 10-15 min. Podawać na półmisku wyłożonym serwetą.