Przeskocz do treści

Kotlety wieprzowe na kwaśno

Kuchnia węgierska
4 kotlety wieprzowe

Na zalewę:
Sól
2-3 łyżki octu
pieprz
sok z 1 cytryny
1 filiżanka kwaśnej śmietany
skórka z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru
liść laurowy
skórka otarta z cytryny
kilka ziarenek pieprzu
1/2 filiżanki oleju

Mięso potrzymać przez jeden dzień w zalewie, potem odsączyć, posolić, posypać pieprzem i skórką otartą z cytryny, włożyć do rondla, polać kilkoma łyżkami zalewy i usmażyć stale je obracając. Dodać kwaśną śmietanę, zagotować i wyjąć mięso. Cukier zrumienić na patelni, zalać wywarem, zagotować i tym sosem polać sznycle wieprzowe. Podawać na gorąco.