Przeskocz do treści

Schab po zalipiańsku 30 min

Kuchnia z szybkowaru
80 dag schabu
4 dag smalcu
0,5 szklanki białego wina wytrawnego (w zastępstwie można dać tyleż wody z octem winnym)
0,5 szklanki wody
3 spore cebule
10 dag rodzynków
3 dag łuskanych orzechów włoskich
0,5 łyżeczki szałwi
sól i pieprz do smaku

Wyciąć ze schabu kość, schab obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze smalcu, oprószyć pieprzem, solą i szałwią, obłożyć pokrojoną w talarki cebulą. Włożyć rodzynki, wlać wodę i wino. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 0 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Upieczony schab posypać posiekanymi drobno orzechami. Sos, jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem.