Przeskocz do treści

Wołowina po marynarsku

40 dag wołowiny krzyżowej
3 duże cebule
6-7 średniej wielkości ziemniaków
10 dag słoniny lub tłustego boczku
2 szklanki rosołu (ewentualnie z kostki)
sól
pieprz
musztarda
margaryna do smażenia

Plastry mięsa zbić dokładnie tłuczkiem, z obu stron posmarować musztardą i obsmażyć na rozgrzanej margarynie. Ziemniaki obrać, umyć i pokrajać w talarki. Cebulę obrać i pokrajać w ósemki. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne i układać warstwami ziemniaki z cebulą oraz mięso, każdą warstwę oprószając lekko solą i pieprzem. Wlać rosół i pokrajaną, przysmażoną słoninę. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 30-40 min. Podawać w tym samym naczyniu.