Przeskocz do treści

Wołowina szeklerska

Kuchnia węgierska
700 g wołowiny
sól
100 g wędzonego boczku
pieprz
1 cebula
1 pęczek zielonej pietruszki
2 łyżeczki mielonej papryki
100 g kaszy jęczmiennej
2 łyżeczki majeranku

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, skwarki wyjąć, a na tłuszczu podusić posiekaną cebulę. Przyprawić papryką, majerankiem i pieprzem, dolać 2 filiżanki wody i zagotować. Następnie włożyć pokrojone w kostkę mięso, posolić je i dusić 1 godz. pod przykryciem od czasu do czasu uzupełniać wyparowaną wodę. Na koniec dodać kaszę jęczmienną, skwarki i drobno posiekaną pietruszkę i na małym ogniu dusić jeszcze przez jakiś czas, aż wszystkie składniki będą miękkie.