Przeskocz do treści

Zacierka na ziemniakach

15 dkg włoszczyzny (bez kapusty)
30 dkg ziemniaków

Zacierka:
sól
10 dkg mąki
pieprz
3 dkg cebuli
1 jajo zielenina
1 łyżka wody
5 dkg słoniny
sól

Włoszczyznę oczyścić, zetrzeć, włożyć do wrzącej wody i szybko ugotować (20 min.). Gdy włoszczyzna dogotowuje się, ziemniaki opłukać, obrać i pokrajać, włożyć do wywaru i ugotować Sporządzić zacierkę Gdy ziemniaki dogotowują się, wsypać zacierkę razem z mąką, mieszając zagotować, dodać sól i pieprz, dogotować powoli na brzegu płyty, gdyż zacierka łatwo przypala się. Słoninę drobno pokrajać, wytopić. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. Przed wydaniem zupę okrasić, dodać drobno krajaną zieleninę.