Przeskocz do treści

Zupa z kapusty włoskiej na mięsie

15 dkg mieszanych warzyw
sól
25 dkg wieprzowiny z kośćmi lub 5 dkg kiełbasy
pieprz
2 ząbki czosnku
40 dkg poszatkowanej włoskiej kapusty
1 szklanka śmietany
4 dkg mąki
40 dkg ziemniaków

Mięso opłukać i pokrajać na małe kawałki. 2 1/2 litra wody zagotować, dodać mięso i powoli ugotować. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać i zetrzeć. Kapustę opłukać i pokrajać na grubą kostkę. Starte warzywa i kapustę włożyć do zupy z mięsem, ugotować w odkrytym naczyniu, jeżeli potrzeba, uzupełnić odparowaną wodę. Ziemniaki umyć, obrać, pokrajać na kawałki. Gdy mięso jest już całkiem miękkie, do zupy dodac ziemniaki, ugotować. Zupę podprawić śmietaną z mąką, zagotować, dodać pieprzu, soli i roztarty czosnek. Podawać z chlebem razowym. Porcję tej zupy jako posiłku jednodaniowego oblicza się na ľ litra. Jeżeli do zupy dodajemy kiełbasę, zmyć ją, pokrajać na porcje i włożyć do zupy po podprawieniu jej śmietaną.