Przeskocz do treści

Zupa z kalarepy

50 dag kalarepy
porcja włoszczyzny
2 duże ziemniaki
łyżka margaryny lub masła
buteleczka bardzo świeżej słodkiej śmietanki lub niepełna szklanka mleka skondensowanego nie słodzonego
sól
cukier
nać pietruszki
koperek
1,5 I wody

Włoszczyznę umyć, oczyścić, zalać wodą, ugotować wywar i przecedzić (jarzyny użyć do innych celów). Kalarepkę obrać, pokrajać w kostkę, poddusić krótko na tłuszczu, po czym zalać wywarem i gotować do miękkości. Ziemniaki obrać, umyć, pokrajać w kostkę, i wrzucić do wywaru na 25 min przed zakończeniem gotowania. Przetrzeć przez sito, zagotować, doprawić solą i cukrem. Śmietankę lub skondensowane mleko rozprowadzić częścią gorącej zupy i połączyć z resztą. Posypać posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Podawać z kluseczkami francuskimi.