Przeskocz do treści

SZASZŁYKI

Kuchnia chińska
1 kg młodej baraniny (udziec), wieprzowiny od szynki lub wolowej zrazówki
2 cebule
2 zielone papryki
1 małe jabłko
1 mały pomidor
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki czystej wódki
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżką wody
1 jajo
ľ szklanki oleju

Z mięsa usunąć łój i błony, pokrajać je w kostkę o boku 3-4 1/2 cm grubości. Obrane cebule pokrajać na 4 części, rozdzielić na listki, mniejsze kawałki (serca) posiekać. Paprykę pokrajać w kawałki wielkości listków cebuli. Obrane jabłko przeciąć na pół, usunąć gniazdka nasienne. Jabłko i pomidor posiekać. Kostki mięsa włożyć do miski, dodać posiekaną cebulę (serce), jabłko, pomidor, wymieszać dodając sos sojowy, sól, glutasól, wódkę i pieprz. Jajo roztrzepać, połączyć z mąką ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, wlać do mięsa, dokładnie wymieszać, odstawić na 1godz. Mięso i warzywa nadziewać na rożenki w następującej kolejności: listek cebuli, kostka mięsa, kawałek papryki, kostka mięsa, listek cebuli, kostka mięsa, itd. Powtórzyć 4 razy na każdą porcję szaszłyka. Patelnię mocno podgrzać na dużym ogniu, wlać olej, mocno rozgrzać. Kłaść nakłute szaszłyki, smażyć z obu stron do mocnego zrumienienia. Osączyć z oleju. Podawać na gorąco.
Proporcje: dla 4-8 osób - jako danie główne, z ryżem